12 augusti 2022

Det blev en tidig väckning, men skam den som ger sig och klockan 08.00 var vi en tapper skara som samlats på Malmö Operas parkering. Vi togs emot av en trevlig busschaufför, smålänning förstås, som hälsade oss välkomna och glatt stuvade in rollatorer och väskor i bussen.

Så rullade vi sakta ut från Malmö och vädret lovade oss en underbar dag. Klockan 10 blev det ett första stopp på raststället Lars Dufva. Här smakade det gott med en kopp kaffe.

Under trevlig samvaro fortsatte färden mot Asa herrgård. Ingemar berättade om dagens program och jag läste lite om Elin Wägner ur en gammal skolbok. Elin kämpade för kvinnors rösträtt bland annat och hon skrev en rad böcker. Som andra kvinna blev hon invald i Svenska Akademin, den första var Selma Lagerlöf. Många kommer säkert ihåg Ria Wägner som vinkade åt oss på TV på femtiotalet. Hon var Elins brorsdotter.

När vi kom fram till Asa herrgård klockan 12.00 väntade lunchen med isterband. Den åt vi på terrassen med underbar utsikt över Asasjön.

Till Berg åkte vi sedan på en helt underbar liten väg, säkert noga utvald av Ingemar, genom det vackra landskapet med röda stugor och grönskande hagar.

Småland visade sig från sin allra bästa sida. Det var lätt att förstå att Elin Wägner ville bosätta sig här. Hennes hus var så smakfullt och trivsamt inrett att vi var många som gärna hade velat bo där. Ordföranden för Elin Wägner Sällskapet berättade om Elins liv. därefter fick vi gå runt i hennes hus.

Vid 15-tiden blev det kaffe med dopp i hembygdsgården och vi njöt av det härliga vädret och den vackra naturen.

Tiden gick fort och snart blev det dags för hemresan. I bussen småpratade vi om allt vi sett och sjöng Smålandssången som många kunde trots att vi glömt sånghäftena hemma. Klockan 18.00 var vi hemma i Malmö igen.

Jag tror att alla var jättenöjda med utflykten och vi säger ett stort tack till Ingemar och Ivan som arrangerat resan på ett förträffligt vis.

Skrivet av Ann Magnusson

+

Så har det äntligen hänt……..

Fössta tossdan i mass är från och med den tredje mars 2022 proklamerad som Smålands Nationaldag. Dagen utropades i samband med firande på Mimmas Kafé i Vellinge. Normalt skulle förkunnandet göras på en mer småländsk plats men av logisitiska skäl och orsaker, förlades begivenheterna till just Vellinge.

En stor skara medlemmar i Smålandsgillet slöt upp på Mimmas Kafé för att bevista denna ”fössta tossdagen i mass”. Till allas glädje deltog några nya medlemmar vilka hälsades välkomna till samvaron.

Deltagarna inmundigade en utsökt, av kaféet signerad prinsesstårta och därtill kaffe utan avec, vilket kanske saknades.

För er som inte hade möjlighet att delta vill vi visa med fotot hur prinsessan såg ut före det att den attackerades av Nationaldags-firarna.

Vår 100-årsfest

Nu var det äntligen dags. Smålands Gille i Malmö skulle ha firat sitt 100-årsjubileum i mars men pandemin med covid-19 hade satt käppar i hjulet och vi måste skjuta upp firandet flera gånger. Nu var flertalet av medlemmarna vaccinerade och smittspridningen i samhället hade avtagit så att jubileet kunde firas på ett säkert sätt och enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

En inbjudan sändes ut till alla medlemmar och även till övriga Smålandsgillen. Till denna bifogades även en nyproducerad jubileumsskrift med både historiska tillbakablickar och lockande skildringar av gillets aktiviteter under senare år och rikt illustrerad av Gillets egen fotograf Tage Zeberg. Malmö stad öppnade generöst Knutssalen och Landstingssalen i Rådhuset för vårt jubileum och Rådhuskällaren grep sig med entusiasm an med uppgiften att bjuda på en för 100-åringen värdig meny.

Redan en halvtimme före kl 17 började förväntansfulla gäster komma. De togs emot av Arne, fick sin förberedda bordsplacering, ett glas vin i handen  och samlades till en stunds mingel i Landstingssalen  där de också fick lyssna till pianomusik av Berit. När alla kommit var det dags att gå in till  borden i den ståtliga Knutssalen där entrerätten var framdukad. Vi lät oss väl smaka av laxtartar med syrlig gurk- och äppelsallad medan vi beundrade den anrika Knutssalen, en värdig plats för vårt jubileum.

Kvällens toastmaster var Sonny som först gav ordet till Gillets ålderman Ingemar som i sitt välkomsttal påminde om gillets stolta historia och citerade Albert Engström samt uttryckte en förhoppning att gillets aktiviteter skulle fortsätta och utvecklas till glädje både för staden och våra medlemmar.

Nästa talare var Carina Nilsson ordförande i stadsfullmäktige i Malmö som hedrade jubileet med sin närvaro och framhöll smålänningars bidrag till stadens historia och utveckling.

Ett 100-årsjubileum kräver naturligtvis en historisk tillbakablick och för denna stod tidigare åldermannen Johan Hyltén Cavallius med en inspirerande skildring av gillets historia och aktiviteter alltsedan starten 1921. Förvisso kan gillet vara stolt över sin historia men verksamheten utvecklas fortfarande med nya former och framtiden ter sig ljus.

Under stigande stämning var det sedan dags för att avnjuta huvudrätten fänkålsbakad grissida med apelsinfräst kål , rostad potatis samt skysås från Rådhuskällarens eminenta kök.

Stadsantikvarie Anders Reissnert talade därefter om Rådhusets anrika historia rikt illustrerad i Knutssalens många målningar och som sträcker sig från den danska tiden till vår tid. Vi kände alla historiens vingslag.

Desserten vaniljpannacotta med hjortron och havtorn  serverades och avnjöts innan kvällens huvudtalare landshövding Maria Arnholm från Växjö fick ordet. – Arne, det var ett bra tal men jag minns inte så mycket av innehållet kan du komplettera.

Efter att kaffe och tryffel serverats var vi väl förberedda för underhållning .Vi hade redan njutit av Berits pianomusik och av X:s spontant farmförda  Idas sommarvisa – Arne medlemmens namn har fallit ur minnet, vi bör väl nämna inslaget och i enlighet med tidigare omnämnande av medlemmar bara förnamnet.

Michael Neumann och Lasse Holm fick oss alla att nynna med eller sjunga med i en kavalkad av visor från såväl Danmark som Skåne och Småland framförda med en spelglädje, humor och artisteri som fick stämningen att stiga till ännu högre höjder. För första gången denna kväll kunde vi alla stämma in i Smålandssången Röd lyser stugan.

Man skall ju sluta när det är som allra roligast. Åldermannen avslutade med att tacka alla, inbjudna högtidstalare och artister, andra gäster och inte minst alla medlemmarna som gjort jubileet till en minnesvärd händelse i vårt gilles historia.

Klicka på bilderna

Smålandsgillet vaknar till liv igen och detta firades på onsdagskvällen den 30 juni ute på Pildammarna i Malmö.

Två dugliga smålänningar, Ingemar Turesson och Arne Fälth hade slagit sina huvuden samman varefter vi blev inbjudna till en liten klurig orienteringsrunda med följande eftersits på Margaretapaviljongen där vi bjöds på fika .

Orienteringen gick ut på att, efter en karta där man knappast kunde se om det var en gångstig eller motorväg man skulle ta sig fram på. Detta beroende troligtvis på grund av stigande ålder och skumögdhet hos deltagaren. Orienteringen gick ut på att finna en pinne med en bokstav på, ibland nerslagen i backen, inne i ett snårigt buskage. Det måste sägas att de må ha varit många f.d. orienterare med i grupperna eftersom samtliga snusade reda på varenda en.

Glädjande att återses efter drygt ett och ett halvt år av saknad, dock kändes det som om det enbart gått någon månad sedan sist. Av sorlet  runt fikaborden framgick det att smålänningarna trivdes utom-ordentligt med träffen. Iakttaget av:

Hans Wentzel

Skåning, gift med småländska Mona Korths.

Årsmötet hölls denna gång på Restaurang Laziza i Västra Hamnen vilket visade sig vara ett utmärkt val. Dessutom var val av tidpunkt på dagen 13.30 perfekt för alla dem som ogärna ger sig ut i det mörka och kalla Malmö på kvällstid. Nästan 50 medlemmar kom och deltog.

Årsmötesförhandlingar var snabbt avklarade och därefter blev det ett intressant och humoristiskt föredrag av gillets sekreterare Leif Carselid som varit direktör på ett antal stora fängelser. Medkänsla med de flesta fångarna var ett genomgående tema. Namnet på föredraget är ”Fångar jag minns.”

Protokoll från mötet kommer att publiceras på gillets hemsida. Fotona är som vanligt tagna av Tage Zeberg.

 

 

 

Restaurant Laziza bjöd på fräsch och god buffé.

Årsmötet inleddes med parentation

Lokalen passade perfekt

Skattmästare Lars Schill redogjorde för finanserna

Bengt Helm läste upp revisionsberättesen

Gillets 100-åring Bertil Sjöstrand flankerad av tidigare ordföranden Carl Johan Hyltén Cavallius och nuvarande ordföranden Ingemar Turesson.

 

Årsmötet hölls denna gång på Restaurang Laziza i Västra Hamnen vilket visade sig vara ett utmärkt val. Det stora antalet

 

Adventsvesper 2019

Skrivet av Sonny Olsson

Vi kom i riktigt god tid till Sankt Johannes kyrka och kunde glädja oss åt följsamt pianospel till kvällens sångsolist Kristina Ekeroth och dessutom mjukt och stämningsfullt orgelspel. Man kan undra var solisten kan ha hämtat sin ackompanjatör. Hon kommer ju från Eksjö. När de var klara med sina förberedelser inför kvällen visade det sig att det var vår egen organist Berit Nyman som stod för den fina musiken. Mycket bra! Kristina Ekeroth hade tagit sig tid att sjunga för oss trots att hon skulle medverka i kvällens förställning på Malmö Opera.                                                           Sankt Johannes kyrka är riktigt vacker och renoverad både utvändigt och invändigt sedan några år tillbaka. När man sitter där och väntar på kommande gäster uppstår det tid för funderingar.

Sankt Johannes kyrka invigdes den 1 juni 1907 av biskopen i Lunds stift, Gottfrid Billing (1841-1925). Malmö stad expanderade och kyrkorna i S:t Petri och S.t Pauli församlingar räckte inte längre till.  Johanneskyrkans arkitekt var Axel Anderberg (1860 — 1937) känd för att ha ritat monumentala byggnader som Stockholmsoperan och Naturhistoriska riksmuseet. Johanneskyrkan är uppförd i rött tegel på en sockel av granit.  Tornet är 60 meter högt och  placerat vid kyrkans norra ända. Av tradition brukar kyrktorn placeras vid vapenhuset i väster.

Interiören i Februari 2017

I Johanneskyrkans fall är det rosen som fått en framträdande roll. Huggna i sten och snidade i trä, inuti kyrkan såväl som utanför återfinner man rosor i en sådan mängd att kyrkan har fått tillnamnet Rosornas kyrka. Förutom att vara dekorativa är rosorna också en gammal kristussymbol, en bild som återkommer i den gamla psalmen ”Det är en ros utsprungen”. I triumfbågen framme vid högaltaret syns tre reformatorer avbildade, Den store reformatorn Martin Luther, Olaus Petri, Sveriges reformator och Claus Mortensen, Malmös reformator. Altartavlan är en relief i ekträ som föreställer Jesus och barnen. Konstnären hette Harald Sörensen — Ringi (1872 — 1912) och den invigdes allhelgonadagen 1909.

Dags för Vesper! Ingemar Turesson hälsade oss alla välkomna och dagens program inleddes. Vackra julpsalmer och vacker solosång. Julgranen till vänster om koret förhöjde julstämningen. Prästen Dieter Hoffmann höll sig i sin predikan till ensamheten som utgångspunkt. Han gick sedan över till ”Utvandrarna” och musicalen Kristina från Duvemåla, där Kristina känner ensamheten stor! Den slutar med:

 

Nej, Du måste finnas,

Du måste!

Jag lever mitt liv genom Dig.

Utan Dig är jag en spillra på ett mörkt och stormigt hav.

Du måste finnas,

Du måste!

Hur kan Du då överge mig?

Jag vore ingenstans,

jag vore ingenting om Du inte fanns.

 

 

Du måste finnas,

Du måste!

Hur kan du då överge mig?

Jag vore ingenstans,

jag vore ingenting om Du inte fanns.

 

Trösten ska hon då finna i den kristna läran.

 

Efter Vespern kunde vi tillsammans med 43 Smålänningar njuta av en kaffetår , några pepparkakor och småprat. Man kallar det numera för mingel.

Nu är snart detta år till ända.

Jag undrar vad ska nu hända.

Har Du ett förslag eller två

kom gärna med dem då

Det spelar ingen roll vad det kan heta                                                                                                                                   S

Styrelsen vill nämligen ha tips att bearbeta

Man blir genast nyfiken  vad det kan handla om

Skicka ett mail till  sonny.mbd@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Höstfest 2019

Lars Schill som varit primus motor i denna fest  hälsade oss alla välkomna med ett glas mousserande vin. Det var första gången vi firat höstfest på Restaurang Enebacken  – en härlig ljus lokal med vacker utsikt. Den inhyrda orkestern Buorbon Boys började så nätt att spela gamla goda låtar som On the sunny side of the street, All of mee, I ca´nt give you  anything but love, osv. I härlig rytm och inte för stark ljudvolym. Vi som samlats lite tidigare blev smått oroliga då inte många kommit när klockan var 20 minuter i sex. Men klockan sex var alla på plats. Då hade mer än 40 medlemmar anlänt. Det var bussen nr 1, som kom med vissa intervall och plötsligt var alla där.

Menyn var dansk fläskstek, brun sås, ättiksgurka, rödlök och potatis. Efter det fick vi avrunda med en bit äppelkaka på vaniljsåsspegel och välsmakande kaffe.

Buorbon Boys spelade flitigt och många av melodierna kunde vi sjunga med i. Det kändes lite synd när de efter ett par timmars musicerande måste lägga in slutmelodin  Vi möts igen.

Vinlotteriet tog sedan vid med ett antal glada vinnare som följd och den sångglade Åke Derelius tog tillfället i akt att stämma upp Smålandssången men denna gång utan Berit Nyman då lokalen inte var utrustad med piano,

Under kvällen påminde  Arne Fälth oss om att skaffa nya medlemmar. Anmäl till någon i styrelsen och så blir vederbörande  invald vid nästa årsmöte. Första årsavgiften på 200:- betalar man in efter det man blivit invald. Det händer att vi träffar på smålänningar på stan och passa då på tillfället.!

En trevlig musikalisk afton med angenäm styrka och smak!

Men glöm ej  kära Du

att i nästa månad är det ju

vesper i den stora kyrka vi brukar bevista

och det är just november den näst sista

2019.10.29 Hälsar Sonny Olsson med bilder av Tage Zeberg

Leif Carselid med fru Anita blev de stora vinnarna på lotteriet.

Annakarin Svensson höll som vanligt tacktalet

 

Alla kom i mycket god tid till samlingsplatsen vid operan i Malmö och Lund och förhoppningarna var höga på resan som skulle gå till Gemla och Växjö.

Resan skulle handla mycket om Pär Lagerkvist vars far- och framför allt morföräldrar kom från Gemla.

Under färden lästes dikter av Pär Lagerkvist av Ingegerd Håkansson, och Ingemar Turesson. De hade gjort bra urval av dikter.

När vi kom fram till Gemla, togs vi emot av guiden Ola Aronsson. Han berättade om de två husen som vi skulle besöka, leksaksmuseet och hembygdsgården. Vi delades upp i två grupper. I hembygdsgården berättade guiden Bertil Nilsson om Pär Lagerkvist. Vi fick höra berättelser från författarens liv, några av hans dikter och därefter ställa frågor. I leksaksmuseet fick vi först gå runt och titta på alla roliga träleksaker och några verktyg för träarbeten. Därefter höll Ola Aronsson ett föredrag om museet och alla leksaksfabrikerna som funnits i Gemla.

Efter de mycket trevliga och givande föredragen så var det dags för lunch. Denna intogs på det vackra och trevliga hotell Villa Gransholm. Mycket god mat och till kaffet en bit ljummen äppelkaka. Alla verkade mycket nöjda.

Nu var det dags att ta oss till Växjö. På vägen dit hämtade vi upp guiden Ulf Nilsson. Han visade oss runt i nya och gamla Växjö. Vi besökte Domkyrkan  och fick en mycket bra visning av vår guide.

Innan det var dags för hemresan åkte vi tillbaka till Gemla där Ola Aronsson och hans hustru hade dukat upp kaffe och hembakta kakor. Ola plockade fram några bruksföremål från förr och frågade oss vad de kunde ha används till.

Efter en mycket trevlig stund i trädgården så kördes bussen fram och vi intog våra platser. Vår chaufför gjorde ett bra jobb. Hemresan blev varm eftersom bussens värmeanläggning krånglade.

Text Anna-Klara Zeberg och Arne Fälth. Bilder Tage Zeberg

Vackra småländska hus innehållande  leksaksmuseet till vänster och hembygdsmuseet till höger.

Ola Aronsson förevisar den populära leksaken med pickande hönor

På andra våningen i hembygdshuset höll Bertil Nilsson föredrag om Pär Lagerkvist.

Interiör från leksaksmuseet.

Vi fick en timma i den fina matsalen på Villa Gransholm men skulle gärna haft två.

Vårfesten 2019

 

Årets vårfest gick av stapeln 21 mars.

Vid ankomsten serverades ett glas mousserande vin till de 55 deltagare som kommit för att fira vårens ankomst.

Ordförande Ingemar Turesson hälsade välkommen och informerade om vad som skulle ske under kvällen.

Arne Fälth berättade om Gillet och S:t Sigfrid.

Intagningsceremonin för nya medlemmar genomfördes.

Efter ceremonin sjöngs Smålandssången, vid pianot Berit Nyman.

S:t Sigfrid kom på besök.

Åldermannen Ingemar Turesson delade ut diplom till 10- och 25-årsjubilarer.

En festlig vårbuffé samt kaffe och äppelkaka dukades upp.

Kvällens underhållning stod artisterna Per Malmborg och Gustav Brandt för. Det blev ett uppskattat framträdande med hög musikalitet, mycket humor och spontanitet.

Kvällen avslutades med vinlotteri.

De som deltagit i festen verkade nöjda när de gick hem.

Vid pennan
Anna-Klara Zeberg, vid kameran Tage Zeberg

 

Anita Carselid under förberedelsearbetet.

Christina Karlsson kokar kaffe

Ingemar Turesson och Arne Fälth förbereder intagningen av nya medlemmar

Vid pianot Berit Nyman. Vi sjunger Smålands Nationalsång efter intagningsceremonien.

Alla nya får smålandsnålen av ordföranden

Diplom utdelas

St Sigfrid anländer och läser sin text.

Musikanterna Per Malmborg och Gustav Brandt

Årsmöte 15 februari 2019

Ingemar Turesson hälsade välkommen till årsmötet. 53 personer var närvarande
Mötet inleddes med en parentation över medlemmar som avlidit under året.
En tyst minut hölls.

Årsmötesförhandlingarna började med att Ingemar Turesson valdes till mötesordförande och Leif Carselid till mötessekreterare.

Efter årsmötet serverades landgång med öl eller vatten samt kaffe och kaka.
Kvällens underhållning svarade Andreas Ravelli för som är tvillingbror med Thomas Ravelli. Andreas började med frågan om hur många som trodde på slumpen eller tillfälligheter. Svaren blev lite tvekande. Andreas hade en bok som underlag, ”Slumpen är ingen tillfällighet”, skriven av J Cederquist, ur vilken han drog en del frågor och slutsatser.

Sedan följde mycket roande berättelser om möten och händelser i livet. Många förväxlingar med hans tvillingbror. Det blev en timmes mycket intressant och roande underhållning. Vi blev alla mycket förtjusta och glada över allt han berättade och hans kontakt med oss som lyssnade var mycket stor. Jag tror att ingen som var där kände sig missnöjd.

Underhållningen började och avslutades med att Arne Fälth bland annat berättade historier om Albert Engström och flera.

Vid pennan
Anna-Klara Zeberg

 

Bild 20190215 01Bild 20190215 02Bild 20190215 03Bild 20190215 04Bild 20190215 05Bild 20190215 06Bild 20190215 07Bild 20190215 08Bild 20190215 09Bild 20190215 10Bild 20190215 11Bild 20190215 12Bild 20190215 13Bild 20190215 14Bild 20190215 15Bild 20190215 16

Höstfesten 2018

 

65 personer samlades på torsdagskvällen den 25 oktober, för årets höstfest. Vi började med en välkomstdrink och minglade runt en stund.

När alla hade placerat sig, hälsade ordföranden Ingemar Turesson välkommen och önskade oss en trevlig fest.

Tage visade bilder från vår resa till Huseby.

Arne Fälth berättade om kvällens program.

Deltagarna började bli lite sugna på något att äta och maten dukades fram.

Menyn bestod av tjälknöl på älgstek med rotsaksgratäng och syltade kantareller, levererad av Limhamns Kött & Vilt. Efter detta kaffe och kaka.

Maten uppskattades och fler hämtade sig en ny portion.

Efter maten hade vi det sedvanliga vinlotteriet och flera blev glada vinnare.

Kvällens höjdpunkt var musikdirektör Göran Christiansen, som berättade om och sjöng visor av trubaduren och poeten Evert Taube.

Arne Fälth tog sedan vid och berättade mycket intressant om Albert Engström.

Under kvällen sjöngs ”Flickorna i Småland” och ”Smålandssången” med god hjälp av Berit Nyman vid pianot.

Jag tror, att när kvällen var slut, gick alla hem till sig mätta, glada och nöjda.

När de flesta gått hem, var några kvar för att iordningställa lokalen.

 

Vid pennan

Anna-Klara  Zeberg

Bild 03

Åke Derelius ledde allsången tillsammans med Berit Nyman som spelade piano.

Bild 04

Annakarin Svensson höll som vanligt ett fint tacktal.

Bild 05

Ingegerd Håkansson och Rigmor Schill.

Bild 08

Göran i full fart

190px-Sandhamn
Arne berättade om Albert Engström och läste ”Grisen som grät.” Anders  Zorn,Verner von Heidenstam och Albert Engström på Sandhamn.
 .

 

Lördagen 25 augusti samlades 43 personer från Smålands Gille, vid operan i Malmö.

Vår resa startade 7.30 och resmålen var Huseby och Snugge.

Efter ca 2 timmar stannade vi vid rastplatsen Lars Dufva utanför Osby. Det visade sig vara ett mycket trevligt rastställe.  Där drack vi vårt medhavda kaffe.

Resan fortsatte till Grimslöv, där vår guide Ulf Nilsson tog emot oss, för att berätta om Huseby slott och dess invånare. Vi fick en mycket grundlig och trevlig visning av slottet.

Lunchen intogs på Frökens Café, en kort promenad från slottet. Isterband med stuvad potatis, därefter småländsk ostkaka med sylt. Alla verkade mätta och belåtna.

Tiden går fort och vi fick så sakta dra oss till bussen för att åka vidare till Snugge. Där föddes Kristina Nilsson (1843-1921), som blev en mycket känd och berömd operastjärna i hel världen. På plats guidades vi av två trevliga damer, Birgitta och Mona-Greta.

På hemresan stannade vi till på Flädergården i Vinslöv, där vi blev bjudna på fläderbärsvåfflor med fläderbärssylt. Gott! Tyvärr Var vi försenade så vi hade bråttom att komma iväg.

Till sist: Vädret. Det regnade väldigt mycket på sina ställen men så fort bussen stannade så blev det uppehåll, vi hade verkligen tur med vädret.

Hoppas alla var nöjda med dagen när vi kom hem.

Vid pennan

Anna-Klara

 

 

Tiden går fort och vi fick så sakta dra oss till bussen för att åka vidare till Snugge. Där föddes Kristina Nilsson (1843-1921), som blev en mycket känd och berömd operastjärna i hel världen. På plats guidades vi av två trevliga damer, Birgitta och Mona-Greta.

Christina Nilssons födeleshem Snugge

Vi vandrade runt på det stora bruksområdet

Vår lunch på Frökens Café

Ulf Nilsson, vår guide

Vår guide Ulf Nilsson

Lanthandeln på Huseby

Här sov kungen.

Interiörbild från slottet

Vi var 18 glada  smålänningar som samlades runt kaffebordet vid Silvåkra Fågeltorn den 9 juni 2018. Vi drack kaffe, klättrade upp i tornet och vandrade ut till gömslet i vassen. Siv Lennartsson berättade om de fåglar hon observerat. Skäggdoppingar, sothönor, viggar, sångsvanar, änder, glador och till och med storkar hade hon sett.

Strax för 12 åkte vi till Torna Hällestad och träffade kantorn, författaren, arkeologen, guiden och mycket mera Kaj Wirenbook. Han visade oss kyrkan med dess takmålningar och andra intressanta detaljer. Därefter tog vi en promenad genom den gamla intressanta byn. Kaj gladdes åt att träffa oss och hade mycket att berätta. Efter guidningen stannade han och åt tillsammans med oss i lanthandeln. I kyrkan spelade han ”Den blomstertid nu kommer” och alla sjöng unisont med. Vi hade mycket trevligt med den mångkunnige Kaj.

Ett speciellt tack till Kerstin, Nadja och Siv som tagit bilderna.

 

 

 

 

Torna Hällestads kyrka byggdes på 900-talet men har byggts upp och renoverats flera gånger.

Takmålningar som tvättats fram under senare tid.

 

 

Vårfesten 22 mars 2018

55 personer hade samlats för att delta i årets vårfest i SPF:s lokal på Baltzarsgatan 1.
Tyvärr saknades våren, men det sägs att den kommer snart.

Ordföranden Ingemar Turesson hälsade alla välkomna och berättade vad som skulle
ske under kvällen.

Ceremonimästare Arne Fälth berättade om gillet

25-årsdiplom delades ut till Laila Arvidsson

10-årsdiplom delades ut till:
Ivan Andersson
Ingegärd Spiren
Ingemar Turesson

6 nya medlemmar fick smålandsnålar och diplom hälsades välkomna in. i gillet

Bertil Sjöström medlem sedan 1954 hyllades särskilt.

St Sigfrid, hälsade också på.

Lite senare serverades Italiensk buffé, vilket verkade uppskattas av många, efter maten kaffe och kaka.

För underhållningen svarade två fantastiska musiker, Peter och Viktor.
Instrumenten bestod av fiol, piano, gitarr och dragspel. Musiken som framfördes var alltifrån klassisk musik till Povel Ramel. Och som det spelades, det var romantik, humor och allvar. Vi i publiken klappade händer, ropade, skrattade och en och annan tår föll nog också. Det var en fantastisk musikstund.

Lite senare följde vinlotteriet som vanligt lett av Åke Derelius.

Vi sjöng naturligtvis Smålandssången och flera andra sånger med god hjälp av Berit Nyman vid pianot.

Anna-Karin Svensson tackade styrelsen för ett gott arbete.

Vid pennan
Anna-Klara Zeberg

Peter och Viktors adress:  http://www.peterochviktor.se

Adress till Smålands Gille i Nyköping med Smålandssångens historia: http://www.smalandsgille.org

 

Bild 01.jpg

Gillets ordförande Ingemar Turesson och kvällens ceremonimästare Arne Fälth  inleder festligheterna.

 

Bild 04 (1)

Nya  medlemmar valdes in.

Bild 05 (7)

St Sigfrid gästade oss som vanligt.

Bild 09

Thomas Henricsson med sällskap.

Bild 15.jpgBild 12.jpgBild 13.jpgBild 14 (1).jpg

Bild 17.jpg

Åke Derelius spexade som vanligt och skötte vinlotteriet.

Bild 22.jpg

Berit Nyman spelade piano till alla sånger.

Bild 20

Anna-Karin Svensson höll tacktalet.

Gillets ordförande Ingemar Turesson hälsade alla välkomna till årsmötet.
51 medlemmar var närvarande.

Mötet inleddes med en parentation över medlemmar som avlidit under året.
En tyst minut hölls.

Årsmötesförhandlingarna började med att Ingemar Turesson valdes till mötesordförande och Leif Carselid till mötessekreterare.

Efter årsmötet serverades landgång med öl eller vatten samt kaffe och kaka.

Jörgen Oldbring var inbjuden, för att berätta om Christina Nilsson.

Christina Nilsson (1843-1921), som var född i ett fattigt hem i Snugge i Småland, blev så småningom en världsberömd operasångerska.
Jörgen berättade mycket informativt och spännande, om Christinas framträdande på operascenerna runt om i världen. Hennes vackra röst finns inte bevarad på någon inspelning, Därför spelade Jörgen upp musik från olika operor, framförd av senare operasångare.

Anna-Karin Svensson tackade styrelsen för ett gott arbete och mötet avslutades i god stämning efter det mycket uppskattade vinlotteriet.

Vid pennan Anna-Klara Zeberg

Vid kameran Tage Zeberg

 

 

Ordförande Ingemar Turesson och sekreterare Leif Carselid inleder årsmötet

Bild på Christina Nilssons födelsehem

Jörgen Oldbrings föredrag väckte stort intresse

Läcker landgång

En läcker landgång serverades

Valberedningen i form av Kerstin Starkenberg lägger fram sina förslag

Valberedningens förslag läggs fram av Kerstin Starkenberg


Oldbring med Christina Nilsson

Jörgen läser ur en bok om Christina Nilsson

Anna-Karin Svensson håller tacktal

Bussutflykt till Österlen

Fredagen 18 augusti träffades 43 förväntansfulla personer från Smålands Gille, för att göra en resa till Österlen. Bussen startade kl 08.00 från Malmö Opera. Vid ratten satt vår trevlige chaufför Eddy.

Efter ca en och halv timme stannade vi till vid Kiviks hamn, för att inta vår medhavda fika. Vädret var vackert och det fanns tid för en skön promenad nere vid hamnen.

Kiviks musteri var vårt nästa mål. Där kunde var och en strosa runt och inhandla äpplen, marmelader, olja med mera.

Efter en kort tur med bussen kom vi till Brösarp, för att på Gästgiveriet äta Äggakaka. Vi hann också med att ta en liten promenad.

Vi åkte vidare till Bästekille, för att se på utställningen av fotografen Lennart Nilssons bilder. Vi blev guidade av Petter Löfstedt och kunde även ställa frågor. Det var en stor och mäktig utställning och jag tror att många av oss fick upp ögonen för en stor svensk fotograf, som var berömd i hela världen.

Efter detta var det dags att ta sig hem till Malmö. Alla var kanske lite trötta men förhoppningsvis nöjda med dagen.

Vid pennan Anna-Klara Zeberg. Bilder Tage Zeberg. Länk till sida omLennart Nilssson

https://tt.se/lennart-nilsson/?gclid=EAIaIQobChMIuO6NiMuC1wIVlhbTCh1cuQ1MEAAYASAAEgKXLPD_BwE

Gillets höstfest 2017

Fredagen 13 oktober träffades ett 50-tal personer från Smålands Gille  i SPF:s lokalerför att delta i årets höstfest.
Först lite mingel med en lätt drink.  Ingemar Turesson hälsade alla välkomna
och önskade oss en trevlig kväll.
Därefter blev det mat, oxfilégryta med bakpotatis.
Efter det kaffe med chokladpraliner
Under kvällen underhöll Staffans Strängar med visor och spel med ukulele och gitarr.
Bandet blev mycket uppskattat av oss alla.
Vi hade naturligtvis även vinlotteri.
Det verkade som alla var nöjda och glada närvarande skildes åt senare på kvällen.
Text Anna-Klara Zeberg. Bilder Tage Zeberg

 

Otroliga mängder vitsippor mötte oss i skogen Törringelund. I år verkade de växa tätare än alla andra år.

Vädret var soligt och alla gladde sig åt den kommande våren. Tipsrundan som innehöll  många kluriga frågor vanns av Ingegerd Spirén med 12 rätt av 13  möjliga.  Fantastiskt! Alla rekommenderas att läsa på om vem som skrev Smålandssången! Den frågan kommer nog även nästa år. Alla visste naturligtvis att Anneberg ligger i Nässjö kommun, i varje fall jag som är född där.

Alla gillade det dignande salladsbordet och fortsatte med huvudrätten som var en köttgryta.

Hur många vi var? Ja, det är frågan. Kanske 29, kanske 30. Nytt strålande rekord i alla fall! Statistiken är 11, 18, 21 och nu 29. Utflykten börjar bli riktigt populär!

Bilder? Vi hade inte någon bra fotograf men jag lägger in en bild på vitsippor som visar mängden i år.

Arne Fälth

 

Vårfesten 2017

Fredagen den 17 mars kl 18.00 samlades 59 glada medlemmar från Smålands Gille på Annebergsgården för den traditionsenliga Vårfesten.

Vid ankomsten hälsades alla välkomna av ordföranden Ingemar Turesson

Vi började med mingel och en drink.

Kvällen inleddes sedan med att orföranden berättade om vad som skulle hända under kvällen. Carl Johan Hyltén Cavallius berättade om St Sigfrid och Arne Fälth höll ett föredrag om gillets historia. Därefter presenterade sig sju nya  medlemmar och togs in i gillet.  Ordföranden delade ut smålandsnålar till alla nya. Gillets skyddshelgon St Sigfrid hälsade också på. Carl-Eric Carlberg spelade denne gamle apostel med bravur.  Arne Fälth läste en historia av Albert Engström.

Därefter serverades en god trerättersmeny samt kaffe och kaka.

Ingen behövde gå hungrig därifrån.

Under hela kvällen underhöll och spelade orkestern Klas- Inges.

Det blev mycket allsång och det berättades många roliga historier.

Kvällen avslutades med det populära vinlotteriet som anordnades av Åke Derelius.

Text Anna-Klara Zeberg, bilder Tage Zeberg

 

Den 14 februari samlades medlemmarna i Smålands gille för årsmöte i SPF:s lokaler på Baltzarsgatan. Inte mindre än 59  glada smålänningar hade infunnit sig och den glädjande tendensen till ökat deltagande i gillets aktiviteter håller i sig.

Årsmötet inleddes med en tyst minut för de fyra medlemmar som avlidit under året. Arne Fälth presenterade sedan verksamhetsberättelsen som funnits tillgänglig på hemsidan. Tio arrangemang har gillet haft, alla mycket välbesökta, med höjdpunkten resan till IKEA-museet i Älmhult och Linnés födelsehem i Råshult. Den nedåtgående tendensen i medlemsantalet har brutits och en viss ökning och föryngring kan noteras, Ekonomin har stabiliserats så att det finns utrymme för allt bättre arrangemang de närmaste åren. Från  årsmötet noteras också att gillet antog nya stadgar med modernare formuleringar och tillkomst av en ny styrelsepost som klubbmästare.

Efter valförrättningen fick styrelsen en något förändrad sammansättning. Arne Fälth avgick som ordförande men sitter kvar i styrelsen. Till ny ordförande valdes Ingemar Turesson. Håkan Hansson, Bengt Jonsson Marianne Hagmark och Elisabeth Erixon lämnade styrelsen.

Tommy Strömnes blev klubbmästare med Anna-Klara Zeberg som assistent och Ingeborg Falkenberg blev ny ledamot. Åke Derelius avgick som ledamot av valberedningen och ersattes av Håkan Hansson.

Samtliga styrelsemedlemmar samt årsmötesprotokollet finns som vanligt på hemsidan. Nye ordföranden Ingemar Turesson tackade och lämnade blommor till alla avgående med ett särskilt tack till Arne Fälth för ett utomordentligt ambitiöst och ansvarstagande ordförandeår.

Sedan var det dags för den inbjudne gästen radiojournalisten Bertil Sandström att tala om Bildsköne Bengtsson – Bland tjyvar och dynamitgubbar. Det blev en fascinerande skildring av en av landets mest omskrivna dynamitarder och inbrottstjuvar och en man som trots sin brottsliga bana ändå vann folkets gillande och så småningom blev något av en legend. Han lyckades tillsammans med kumpanen Tatuerade Johansson gäcka polisen under lång tid genom att gömma sig i en koja, inredd med allehanda stöldgods, och därifrån göra stöldturnéer. Sitt namn Bildsköne Bengtsson fick han efter att ha lurat en polis som inte kunde tänka sig att en så bildskön ung man kunde vara en brottsling. Så småningom lämnade han sin brottsliga bana och levde återstoden av sitt liv som skräddare först i hembyn Markaryd och sedan i Göteborg. Det blev många skratt bland åhörarna som fick en inlevelse i ett märkligt människoöde. Bertil Sandström avtackades av Arne Fälth och med en lång applåd.

Härliga landgångar, kaffe och delikata kakor avnjöts under glad samvaro och det traditionella vinlotteriet fann flera lyckliga vinnare. Smålandssången sjöngs unisont där entusiasmen  nådde ännu högre höjder än välljudet. Arne avslutade mötet med att tacka alla och påminna om kommande festligheter, närmast vårfesten på Annebergsgården den 17 mars.

Text Ingemar Turesson, Bilder Tage Zeberg

Bild 04 20170214.jpgDEN NYE ORDFÖRANDEN INGEMAR TURESSON AVATACKAR AVGÅENDE VICE ORDFÖRANDEN BENGT JONSSON

Bild 06 20170214.jpgFÖREDRAGSHÅLLAREN BERTIL SANDSTRÖM BERÄTTADE MYCKET ENGAGERANDE OM BILDSKÖNE BENGTSSON

Bild 07 20170214.jpg

ÅKE DERELIUS FÅR HJÄLP MED LOTTERIET

Bild 03 20170214.jpgVALBEREDNINGEN MED KERSTIN STARKENBERG OCH ÅKE DERELIUS LÄGGER FRAM SINA FÖRSLAG. LEIF CARSELID ÄR EN MYCKET INTRESSERAD ÅHÖRARE.

Bild 02 20170214.jpg

LEIF CARSELID OCH ARNE FÄLTH HÖLL ETT EFFEKTIVT OCH SNABBT ÅRSMÖTE.

Adventsvespern 2016

Smålands Gilles adventsvesper ägde i år rum fredagen den 25 november. Som traditionen bjuder sedan många år samlades vi i S:t Johannes kyrka. Dess kyrkorum tycker jag är ett av de vackraste i Malmö, fint restaurerat och rikligt prytt med målningar. Sedan vi var där senast har tillkommit en devis i form av en träskulptur  över altaret: Ära vare Gud i Höjden.

Som traditionen  är sedan flera år var det Dieter Hoffman som ledde vespern och Berit Nyman som ackompanjerade till solosången. Maud Rosenschöld lät oss njuta av vackra julsånger, som avslutades med Gustaf Nordqvists Jul, jul, strålande jul. Alla  sjöng med i de kända julpsalmerna.

Dieter Hoffman läste den text som alltid läses första advent i svenska kyrkor: Fröjda dig storligen du dotter Sion, höj jubelrop du dotter Jerusalem,  av profeten Sekarja. I sin betraktelse talade han om livets resa med sina många vägmärken både i form av händelser, upplevelser och nya platser. Han rådde oss att under resan bevara det gamla som är bra, befria oss från det som inte är bra och  ta vara på det nya.

Ett djupt intryck gjorde hans berättelse om sin egen resa som spädbarn på flykt från ett krigshärjat Tyskland och om det svenska barnhemmet som blev en räddning fram till kontakten som vuxen med IM i Vrigstad och kallelsen att hjälpa andra.

Leif Carselid hade som vanligt ordnat allt på det allra bästa sätt och sett till att det fanns kaffe och pepparkakor och god stämning i mingeln efter vespern. Han fick ett välförtjänt tack av ordförande Arne som också överlämnade blommor till Dieter, Maud och Berit.

Och sist men inte minst – vi var 54 smålänningar som kommit vilket är rekord för vår adventsvesper och markerar slutet på ett framgångrsikt år för Smålands Gille. Det  lovar gott för framtiden!

Ingemar Turesson

Höstfest 2016

Smålands Gilles höstfest gick i år av stapeln den 20 oktober i SPF:s lokaler på Baltzarsgatan. Ordförande Arne kunde hälsa 64 glada smålänningar välkomna och erinra om att alla gillets större aktiviteter i år samlat mer än 60 deltagare med undantag av IKEA-resan  eftersom bara 58 fick plats i bussen. Det har varit ett riktigt rekordår för gillet.

Håkan och Kerstin hade som vanligt med hjälp av övriga styrelseledamöter sett till att gästerna möttes av en inbjudande festsal med vackert dukade bord. Vid entrén hälsades alla välkomna med ett glas vin och det fanns möjligheter att köpa biljetter för ytterligare vin till maten. Efter en stunds mingel med många glada möten dukades det fram en läcker buffé som Håkan beställt från Restaurang Yallatrappan. Maten avnjöts under glada samtal.

Efter kaffe och en utsökt kaka var det dags för kvällens underhållning , sång och musik av artistparet Kicki och Paul. Med en klarinett med ett härligt sound från Paul, piano av Kicki och sånger av båda där Kickis vackra röst med sånger på franska firade triumfer leddes vi på en nostalgisk tur genom vår ungdoms jazzminnen. Vi fick höra evergreens som Gershwins Oh Lady be good to me, Betters C’est si bon och Austins My blue heaven. När Kicki sjöng Jái deux amours på franska var det som om Josephine Baker var med oss. Alla nynnade med och många ljuva minnen väcktes till liv. Kan dagens popmusik mäta sig med detta? Kicki och Paul tackades med en lång applåd, talkör och blommor av Arne.

Efter det sedvanliga och populära vinlotteriet sjöng vi Smålandssången och andra visor med ackompanjemang av Berit Nyman. Arne tackade alla som kommit och vände sig särskilt till Håkan och Kerstin. Även Bengt fick ett välförtjänt tack för sina fina kallelser. Anna-Karin Svensson framförde gästernas tack.

Nu återstår av gillets aktiviteter i år endast Adventsvespern i Johanneskyrkan den 25 november. Kom dit och se till att rekordåret avslutas med mer än 60 deltagare ännu en gång !

Text Ingemar Turesson, bilder Tage Zeberg.

bild-02

Maten från Yallatrappan var god och riklig

bild-04

Lars Schill som ingick i arbetsgruppen som ordnade festen stod för vinutskänkningen.

bild-05

Ett flitigt arbetslag

bild-06

Gillets sekreterare Leif Carselid på väg ut från restaurangen med en matvagn.

bild-07

Tomma fat!

bild-09

Kicki och Paul, våra gästande musikanter som spelade och sjöng jazz och annat från 30-talet och framåt. Favorit? Kanske Louis Armstrong.

bild-11

Vinlotteriet stod Åke för med benägen hjälp av Lars Schill och Bengt Jonsson.

bild-03

Piroger,bröd, sallad, kyckling, lax och mycket mer fanns att välja på.

bild-12

Anna-Karin Svensson från Torsås (söder om Kalmar) höll tacktal.

bild-13

Berit Nyman spelade piano till allsången som leddes av Åke Derelius.

bild-14

Och sist men inte minst Kerstin och Håkan Hansson som fått ett speciellt porträtt som belöning för allt de åstadkommit för att göra festen så fantastisk. Håkan med sina speciella kontakter inom SPF ordnade lokalen, anlitade Kicki och Paul, köpte in maten och samordnade gruppen som arbetade med festen. Kerstin arbetade hårt i kök och servering tillsammans med styrelsen. En rungande applåd!

bild-02
 bild-03

Smålands Gille i Malmö sjuder av vitalitet. Redan en månad efter den succeartade resan till Älmhult och Råshult var det dags för nästa aktivitet – Smålandsafton med Thage G Peterson.

Hela 65 smålänningar hade kommit till SPF lokaler på Baltzarsgatan för att lyssna, träffa andra, umgås och ha det trevligt. Thage G torde vara den nu levande politiker som har varit mest involverad i vårt samhälles omdaning och utveckling under nästan fyra decennier bl.a. genom att vara minister i tre regeringar under tre decennier, statssekreterare i statsrådsberedningen m.m. m.m.

Under nästan en och en halv timme hann han både beröra en rad områden där han försökt influera och där han fortfarande har starka åsikter och samtidigt skildra sin egen livsresa från det fattiga torpet i Småland till talmansstolen i Sveriges riksdag och nummer två i rang efter konungen. Han berättade om nedläggningar av icke bärkraftiga industrier, om sin kamp för att vi skall ha en levande landsbygd, om äldreomsorgen, om sin avsky mot nazism och rasism och motstånd mot svenskt militärt deltagande i Afghanistan för att ta några exempel.

Särskilt intressant var det att höra honom tala med respekt och värme om politiska motståndare och hur han ofta träffade Gösta Bohman och Gunnar Helén för informella diskussioner som var stimulerande för alla. Olof Palme frågade honom en gång: var får du alla dina idéer från Thage? Jag är inte säker på  att han svarade: från en diskussion med Gösta Bohman.

Skildringen av den fattige småbrukarsonens kamp för utbildning och framgång i livet var nästan gripande. Thage G hade  en besvärande stamning särskilt med ord som började med bokstaven Ä. Den botade han själv genom att varje morgon hålla tal till korna i ladugården späckat med ord som börjar på Ä. Korrespondensstudier vid NKI och Hermods var det som fanns tillgängligt för honom. Så småningom kom han via flera folkhögskolor till Lund och utbildades till socionom innan politiken fångade honom helt.

Skildringen var full med anekdoter varav jag bara återger en. Man skulle lansera en landsbygdskampanj – hela landet skall leva- och ingen i regeringen ville åta sig att leda den. Då fick Olof Palme ett utbrott och skrek : då får Thage göra det för han kan handmjölka kor. Och det gjorde han.

Nu har Thage tagit en teol kand och läser Masterprogrammet i teologi vid Uppsala Universitet. Han gav oss  två avskedsråd: underskatta aldrig en annan människa och se till att du har ledstänger och annat omkring dig så att du inte ramlar när du blir gammal.

Thage G avtackades av åldermannen Arne som överlämnade en bok: Röster från Småland samt med en lång applåd. Därpå intog  vi en läcker lyxlandgång, köpte lotter i vinlotteriet, hyggede oss och sjöng Smålandssången och andra visor till ackompanjemang av Berit Nyman innan vi vände hemåt efter minnesvärd kväll.

Text Ingemar Turesson, bilder Tage Zeberg.

bild-01bild-08bild-11bild14bild-04

Den 26  augusti var det dags för Gillets efterlängtade utflykt till Småland. Inte mindre än 58 glada smålänningar hade anmält sig vilket innebar att bussen var alldeles full. Vi hade två resmål: IKEA-museet i Älmhult och Linnés födelsehem i Råshult.

Stärkta av fika vid Lars Dufwa i Osby anlände vi till IKEA-museet som ligger en bit från det stora varuhuset och fick en guidad tur som förde oss in i en ny värld. Det första  vi såg var ett porträtt av Ingvar Kamprad uppbyggt av små foton av många av hans medarbetare. Ingvar var bara 17 år när företaget registrerades 1943. Det första varuhuset öppnades 1958 i Älmhult med den innovativa idén att möbler lättare kunde säljas om de exponerades i en hemliknande miljö. Ingvars bärande ide var att skapa en bättre vardag för de många människorna. Intressantast tycker jag var att se de autentiskt återskapade miljöerna i avdelningen ”våra rötter” vilka sträckte sig ända från sekelskiftet fram till vår tid. Det blev en tidsresa med många igenkännande leenden. Vi fick också en inblick i hur IKEA utvecklats och hur man nu arbetar när man tar fram nya produkter – först gäller det att noga tänka efter till vad och hur den skall användas, sedan priset och först därefter ritar man en möbel. Det enda som saknades var att få möta Ingvar Kamprad själv men hans ande svävade över hela besöket.

Efter en god lunch på det stora varuhuset styrde vi kosan mot nästa mål – Råshult. Carl von Linné föddes i komministerbostället 1707 och hade en far som hade ett brinnande intresse för blommor och växter som han överförde på sin son. Huset där Linne föddes  brann ner och ett nytt hus uppfördes mellan 1751 och 1781 och är nu museum. Råshult ligger oerhört vackert med blommande ängar och det var en ljuvlig sommareftermiddag. Vi njöt av ostkaka med sylt och grädde och såg oss om i museet innan  den återuppståndne Carl von Linné själv gjorde entre. Detta var absolut resans höjdpunkt. Under en dryg timme höll han en monolog som innehöll en målande beskrivning av levnadsförhållandena på 1700-talet , av sin  uppväxt och enastående vetenskapliga karriär. Och dessutom var det fruktansvärt roligt. Som avslutning ledde han oss på en vandring ner till ängarna där vi kunde beundra en raritet – klockgentianan som växer just i Stenbrohult och blommade lagom till vårt besök.

Nöjda och litet trötta anträdde vi återfärden och anlände till Lund och Malmö exakt på beräknad tid. Det var ett perfekt arrangemang och Arne som ordnat det hela fick välförtjänta blommor och lång applåd.

Text Ingemar Turesson, bilder Tage Zeberg

 

 

 

Måndagen den 22 augusti var det dags för Smålands Gille att ännu en gång fira att ett fotbollslag från Småland besökte Malmö. Vi var 14 personer , 13 män och en kvinna ! , som samlades på tallriken i Pildammsparken där Arne hade ordnat med korv, bröd, öl, kaffe och kaka. Förutsättningarna för en trevlig kväll var goda, skönt sommarväder och glada människor. Bengt Helm hade med sig en bild ur tidningen Rekordmagasinet av Jönköping Södra IF:s lag från tidigt 50-tal. Vi kunde med gemensamma krafter identifiera nästan alla spelarna och många minnen  från forna fotbollstider berättades.

Vi tågade i samlad tropp till Swedbank Stadion för att se matchen mellan J-södra och Malmö. Det började bra för J-södra med den första riktigt vassa målchansen  och vi hoppades att få klämma i med den inövade hejaremsan – ettan kom, tvåan kom, trean kommer så småningom. Man MFF var för bra och tog över och vann klart med 4-1. Tröstmålet kom alldeles i slutet. Vi fick se mycket fin fotboll.

Det var inget bråk, inga bengaler kastades och inga ”elaka” hejaramsor förekom. Allt var lugnt även utanför arenan.  Vi skildes nöjda och glada trots förlusten och ändå stolta över att ha  två Smålandslag i allsvenskan.

Den 15 juni samlades 25 glada smålänningar på Falsterbo Strandbad (http://www.vellinge.se/falsterbo-strandbad). Det var första gången Gillet hade utflykt dit men säkert inte den sista. Arne hade oroligt läst väderleksrapporten varje dag de senaste två veckorna och kanske var det därför som solen och värmen visade sig igen efter några regniga och gråkalla dagar. Strandbaden är en helt ny byggnad för 48 miljoner där tidigare Falsterbo dansrotunda låg. Platsen har gjorts om till ett kulturellt centrum med naturum, konsthall, turistcentrum och restaurang. Läget är underbart vackert, nära till stranden med lång sandstrand med klitter och Sveriges kanske renaste badvatten.

Vi fick först en mycket intressant genomgång av Falsterbonäsets utveckling både geologiskt, biologiskt och  historiskt , Flygsanden och sandrevlarna har präglat staden som grundades i tidigt 1200-tal men flyttades inåt land i slutet av 1500-talet p.g.a. tilltagande flygsandsdrift. För mig var det nytt att 600 sälar varje år brukar byta päls ute på Måkläppen och att koggarna på medeltiden fraktade 800 000 tunnor saltad sill ner till kontinenten från sillamarknaden..

Sedan blev det tid att utforska naturrum, det sydligaste av Sveriges 33,  med både didaktisk och fängslande information om djurlivet på näset. Efter en god lunch i restaurangen besökte vi konsthallen och utställning av konstnären David Svensson som arbetar med konceptkonst och offentliga miljöer och just nu är sysselsatt med att försköna rondeller i Älmhult!

Vi avslutade med kaffe och kanelbulle på terrassen. Vi tackade Arne och gratulerade honom till att ha hittat ännu en pärla till utflyktsmål. Tänk att få njuta av sol, vacker natur och god mat och samtidigt lära sig så mycket nytt och intressant. Vi kommer gärna tillbaka! Nu ser vi fram mot fotbollsfest i augusti när J-södra gästar Malmö resan till Älmhult och Smålandsafton i september med Thage G Peterson.

Ingemar Turesson.

Törringelund 2016

Törringelund 2016

Strålande solsken och miljoner vitsippor präglade årets utflykt till Törringelund. Vi var cirka 20 personer som vandrade den härliga stigen genom skogen och besvarade 13 kluriga frågor. Var görs de godaste isterbanden? Vilket lag har inte vunnit allsvenskan av de tre stora fotbollslagen i Småland? Priset var som vanligt Åkes hemmasnickrade fågelholk i rött och grönt. Den vanns av Lars Pettersson.

Efter vandringen åt vi lunch i den fina restaurangen.

Vårfest 2016

Smålands Gilles stora vårfest avhölls i år torsdagen den 10 mars. Det var en vacker dag med sol och vår i luften när 70 förväntansfulla smålänningar samlades i SPF:s lokaler på Baltzarsgatan. Många hade tagit vänner med sig och glädjande var också att vi kunde hälsa inte mindre än 11 nya medlemmar välkomna , ytterligare ett tecken på att gillets framtid ser ljus ut.

Efter mingel med vin och tilltugg och många kära återseenden var det dags att bänka sig vid de vackert dukade borden och uppleva  invigningsceremonin. De 11 recipienderna visade sin värdighet att bli upptagna i gillet genom att svara på ett antal frågor som de klarade med bravur. Därefter fick de av åldermannen Arne Fälth sin Smålandsnål och presenterade sig själva och varifrån de kommer. Alla delar av Småland var väl representerade. Slutligen inträdde vårt skyddshelgon S:t Sigfrid i full ornat och förmanade ytterligare de nyinvigda hur man lever som en sann smålänning. Det var en högtidlig och fin ceremoni. Lika högtidligt var det överlämnande av 25- och 10-årsdiplom till trogna medlemmar som traditionsenligt följde därefter.

Alla njöt sedan av den framdukade buffén, det goda vinet och samvaron med många glada skratt och många tillfällen att prata med goda vänner om  Småland och mycket annat. Maten och vinlotterna var så uppskattade att man fruktade att de nästan skulle ta slut men det gjorde de inte.

För kvällens underhållning hade sångartisten Ingela Sundberg inbjudits. Hennes mål med sin musik är att öppna grindar – mellan generationer, mellan grupper, mellan männniskor överhuvudtaget. Det blev en fängslade odysse’ som sträckte sig  från Småland till Grekland med både egenkomponerade sånger och  evergreens med inslag av Evert Taube, Edith Piaf och Sjostakovitj. Allra vackrast tyckte jag var en sång på grekiska tillägnad en liten flicka i hennes grekiska vänfamilj, jag begrep inte ett ord men väl känslan som sången ville förmedla. Att Ingela når framgång med sitt mål att öppna grindar är lätt att förstå efter hennes personliga och engagerande framträdande.  Festarrangörerna är att gratulera till ytterligare  ett bra val av underhållning som jag tror kommer att locka ännu flera smålänningar till kommande fester.

Ingela Sundberg avtackades med långa applåder och blommor från åldermannen Arne Fälth. Kvällen fortsatte i god stämning där utdelning av vinster i vinlotteriet var ett inslag som väckte många glada utrop – och stärkte gillets kassa. Arne tackade alla som kommit och alla som hjälpt till att göra festen så lyckad samt påminde om de många kommande aktiviteter som väntar i Gillet. Dem kan du ju läsa om på hemsidan – gör det !

Bild 04.jpg

bild 5.pngbild 6.pngBild 7.png

bild 8.png

Text Ingemar Turesson. Bild Tage Zeberg

Smålandsafton med årsmöte

 

Den 10 februari var det dags för årets första aktivitet i Smålands gille. Och vilken början det blev! Hela 72 smålänningar samlades i Stadionkyrkans lokaler för årsmöte och för att lyssna på Markus Idvall, etnolog från Lund, och för att umgås och ha trevligt. Det är faktiskt rekord för deltagande i Smålandsafton och jag tror inte att någon gick hem besviken.

Vid årsmötet avtackades två styrelseledamöter med blommor: Rigmor Schill som varit ordförande i två år och Kerstin Starkenberg som varit ledamot i inte mindre än 10 år. Även Siv Lennartsson som lämnade valberedningen fick ett välförtjänt tack, Till ordförande valdes Arne Fälth och styrelsen fick två nya medlemmar Elisabet Erixon och Marianne Hagmark. Namn och telefonnummer på alla i styrelsen finner du förstås på hemsidan.

Markus Idvall berättade sedan om ” när svenskar, danskar och tyskar delar skog”. Själv Lundensare har han en kärlek till Småland där han vistas på sommaren och har  intervjuat inflyttade danskar och tyskar som bor i den Småländska skogen. Han delade in dem i kategorierna nybyggare, utvandrare och stamgäster, alla med sina olika motiv och sätt att anpassa sig till det nya landet. En kärlek till naturen och möjligheter till naturupplevelser som saknades i hemlandet är ett vanligt motiv, särskilt bland stamgästerna. Litet småkonflikter kring allemansrätten fanns ibland men oftast kom man mycket bra överens och en tysk berättade lyckligt om hur han till och med fick delta i älgjakten. Vi fick en fascinerande inblick i hur en etnolog arbetar och vad som gör att människor väljer att söka sig till ett annat land.

Efter föredraget vankades det en utsökt landgång och till kaffet en likaledes delikat kaka. Stämningen var, som du kan se på fotografierna,  hög med många glada skratt. Smålandssången och Flickorna från Småland sjöngs unisont till ackompanjemang av Berit Nyman. Man  skildes åt glada efter angenäm samvaro med andra smålänningar.

På Gillets hemsida kan du läsa om kommande aktiviteter och  kallelser skickas ut i god tid före varje aktivitet.

Det kommer att hända mycket roligt i Smålands Gille under 2016 !

Ingemar Turesson

 160210 Bild 06 160210 Bild 03 160210 Bild 05 160210 Bild 02 160210 Bild 01

Hösten 2015

 Adventsvesper

För tionde året i rad anordnade Gillet adventsvesper. Drygt 40 personer samlades den 27 november i Johanneskyrkan, den kyrka som nu under flyktingkrisen tar emot ett 100-tal flyktingar varje natt.

Adventsvespern genomfördes dock innan de anlänt. Traditionsenligt började vespern med psalmen

”Bereden väg för Herran”, varefter sångsolisten Christina Ivarsson sjöng Gustav Nordqvists ”Nu är advent”.

Efter bön och bibeltext höll prästen Dieter Hoffmann en betraktelse över meningen med livet. Utifrån ett småländskt livsöde talade han över livets stora frågor. Hur når man då meningen med livet? Hoffmann utgick från Viktor Frankel, som betonat tre saker, nämligen lev kreativt, se till att du betyder något för någon och lär dig att acceptera att svårigheter hör till livet. Utifrån det kristna budskapet la Dieter Hoffmann till ytterligare en punkt, nämligen förlåtelsen. Efter ännu två solosånger framförda av Christina Ivarson och psalmsång avslutades vespern. Organist var Berit Nyman. Sammankomsten avslutades med kaffemingel för smålänningarna.

Kerstin Starkenberg

 

Gillets höstfest

Torsdagen den 22 oktober var det dags för Gillets höstfest. En nyhet var att festen ägde rum SPF:s lokaler på Baltzargatan, där ett 55-tal personer samlats. Som inledning serverades ett glas vin och som tilltugg var det laxsnittar. Sedan satte vi oss till bords för att njuta av mat och dryck. Maten, som var en mustig köttgryta, kom från Jörgen Kocks-gymnasiets restaurangskola. Den och den kaka som serverades till kaffet vann gästernas gillande. Ytterligare en nyhet var att vi inte behövde ta med vin, som i stället serverades till facila priser.

 

För kvällens underhållning svarade Paul´s New Orleans Trio. Det var Paul Bocciolone Strandberg med vänner , som spelade glad, stämningsfull och svängig musik från jazzens födelsestad. Även detta inslag i höstfesten blev mycket uppskattat. Mot slutet av festen tackade Gillets tidigare ordförande, Carl-Johan Hyltén-Cavallius,  nuvarande styrelse för en angenäm och väl genomförd höstfest.

 

Kerstin Starkenberg

 

 

 

 

 

 

 

 

Smålandsafton

Onsdagen den 16 september

I mitten av september samlades ett 40-tal smålänningar till Smålandsafton i Stadionkyrkan. Över temat ”Elin Wägner och Småland” talade Bibi Jonsson, professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Lund. Elin Wägner, journalist och författare, föddes år 1882 i Lund, men tillbringade sin barndoms somrar i Småland. Hon var bosatt i Stockholm, men 1922 återvände hon till Småland och bosatte sig i Bergs kyrkby i Kronobergs län.

Många av hennes böcker utspelar sig i Småland, Bibi Jonsson gav flera exempel på detta. En av Wägners mest lästa kvinnoskildringar är den småländska bonderomanen Åsa- Hanna.Ett annat ämne som engagerade henne var att människan måste leva i fred med jorden och de skapade tingen.    Detta framgår i landskapsboken Tusen år i Småland, kallad så för att författarinnan menar att livet i en småländsk bygd återspeglar kulturtraditioner, som vuxit fram under tusen år. Hennes sista roman, Vinden vände bladen, är också en smålandsbok med ämne från Värend. Bibi Jonsson gav förutom detta andra inblickar i Wägners liv, t ex hennes intresse för  kvinno- och fredsrörelsen. Hon arbetade för kvinnornas aktiva deltagande i samhällslivet och var med i den internationella kvinnliga fredsrörelsen. Elin Wägner gick bort år 1949. Bibi Jonsson berättade livfullt och med stort engagemang och det hela blev mycket uppskattat av åhörarna.

Efter föredraget följde en enkel måltid och det informerades om kommande arrangemang i Smålands Gille. Som avslutning sjöngs enligt traditionen Smålandssången.

Kerstin Starkenberg

Fotbollsfest med grillning

Den 16 augusti  samlades  27 glada smålänningar hos Arne och Gudrun i Höllviken för att hygge oss och se på fotboll Öster mot Höllviken. Vi tillbringade först nästan två  timmar i deras underbara trädgård där vi undfägnades med korv och öl samt en ljuvlig hemmabakad kaka med vinbär från trädgården och blåbär från Småland samt tränade på hejaramsor. Som alltid när smålänningar träffas fanns det många som hade något roligt och intressant att berätta Detta att träffas under trevliga former har ett eget värde i sig även om man inte är någon storfotbollsfantast.

Vi avåkte sedan till idrottsplatsen där vi tågade in under skylten  Korpamoen buren av Leif Carselid och installerade oss på läktaren nära Östers spelarbås. Matchen började alldeles utmärkt med mål för Öster redan efter 30 sekunder och vi klämde i med hejaramsan: Heja Öster och gå på, nästa mål vi väntar på Öster Öster Öster, Det blev inga fler mål trots allt bättre spel i den starka blåsten och Öster segrade. Det var inget tvivel om vem som vann matchen av hejaklackarna  – Höllvikens fans hade ingen chans mot oss !

Vi tackade Arne och Gudrun och skildes åt för hemresa mycket nöjda med hela dagen. Nu ser vi fram mot Smålandsafton och så småningom en ny fotbollsfest.

Ingemar Turesson

Det blev en fin resa till Bolmen, Ljungby och Simlångsdalen trots att vi valt en av de regnigaste dagarna på hela våren. Stämningen var hög och alla som tog emot oss gjorde sitt yttersta för att vi skulle trivas. Odensjö Hembygdsförening, Tiraholms Fiskegård, Ljungbergska Konstmuséet och Breareds Kulturhistoriska Förening i Simlångsdalen tog emot oss med öppna armar. Den svåra frågeporten i bussen vanns av Elsie Hyltén- Cavalllius och Vera Hergart med otroliga alla tolv rätt. Vera belönades med en fågelholk från Åke Derelius medan Elsie fortfarande väntar på en lämplig belöning. Många intygade att gösfile’n påTiraholm var den godaste fiskrätt de någonsin ätit.

Arne Fälth guidade till och med Ljungby. Därefter tog Elsie vid och berättade om sin uppväxt i Simlångsdalen. Ingvar Bornmyr höll ett intressant anförande om Bolmentunneln och Isabella Fälth sjöng och berättade historier precis som under Eksjö-resan. Eftersom vi besökte en fiskegård ställde hon frågan: ”Varför är det farligt att rensa fisk?” Isabella gav själv svaret: ”Därför att man kan gå vilse i fjällen.”

20150530_104145

Första paus vid Hästhults kvarn.

20150530_104540

Så här såg det gamla sågverket ut när det var i drift.

Featured image

Rigmor Andersson från Odensjö berättar om kyrkans och bygdens historia.

Odensjö%20kyrka

IMG_7448

Bengt ser bekymrad ut.  Kanske lämnar Malin fram notan bakom liljekonvalljerna?

Litet föredrag Tiraholm

Kort föredrag av Nisse på Tiraholm med Bolmen som bakgrund.

IMG_7486 (1)

.20150530_180212

Kakfest Simlångsdalen

Omfattande kaffebord i Simlångsdalen

Onsdagen den 29 april träffades tjugo medlemmar i Smålands Gille Malmö för den traditionella vitsippepromenaden. Vädret var idealiskt med solsken och värme.

Törringelund 29 april 2015

Sammankomsten inleddes med tipspromenad genom skogen fylld av vitsippor. Frågorna var lite kluriga ibland. Första frågan löd: ”Vad heter Kronobergs läns största stad? 1. Jönköping x. Ljungby 2. Växjö. Några svarade Jönköping. Varför?

Ingemar Turesson stod för sammanställningen av frågorna. De flesta var lätta men ibland hade Ingemar lagt in något klurigt för att få fram en vinnare. Det blev Bengt Jonsson från Vetlanda. Grattis  Bengt till fågelholken som tillverkats av Åke Derelius!

Efter tipspromenaden blev det lunch i den stora matsalen. Ett mycket rikligt salladsbord och en god varmrätt gladde deltagarna.

Slutligen blev arrangörerna Ingemar Turesson och Åke Derelius avtackade för ett mycket gott arbete.

Vitsippor 29 april

 

Vårfest 2015

Fredagen den 13 mars hade Smålands Gille i Malmö sin traditionella vårfest på Annebergsgården i Malmö.

Festen inleddes med mingel och sedan hälsade gillets orförande Rigmor Schill alla välkomna.

Recepienterna invaldes i gillet  och St Sigfrid uppenbarade sig i full prakt och läste sina väl inövade ord.

Efter dessa ceremonier inleddes middagen bestående av en stor talltrik med kalla delikatesser. Till kaffet ledde Ingemar Turesson allsång med bland annat de kända smålandssångerna.

The Original Three spelade amerikansk folkmusik med stor glädje och entusiasm.

Efter musiken informerade Arne Fälth om den kommande Ljungby-resan den 30 maj. Det blir en heldagstur med lunch på Tiraholms fiskegård vid Bolmen, vernisage på Ljungbergsmuseet och eftermiddagskaffe i Simlångsdalen.

Enligt planerna skulle festen avslutas med dans men vid det laget var alla så trötta av alla aktiviteter att detta inte blev av.

 

Smålandsafton med årsmöte den 18 februari 2015.

Kvällen inleddes med årsmöte. Protokollet från detta kan du läsa under rubriken Årsmötesprotokoll. Två styrelsemedlemmar lämnade sina uppdrag och två nya kom till. Åke Derelius invaldes som hedersmedlem. Hans villkor var att ha rätt att som vanligt betala medlemsavgifterna.

Efter årsmötesförhandlingarna höll Josef Rydén från Nässjö föredrag om sin uppväxt i trakterna kring Gnosjö. Hans far drev en liten fabik med träslöjd som huvudinriktning. De frireligiösa samfunden var starka och fromheten stor vilket gynnade affärerna men som också skapade ofrihet. Föredraget uppskattades mycket av de 42 församlade medlemmarna.

Så återstod bara de mycket goda landgångarna med öl eller vatten och kaffet med kaka.

Adventsvesper fredagen den 28 november 2014

 

Den sedvanliga adventsvespen ägde i år rum i S:t Pauli kyrka i Malmö. Smålands Gille brukar arrangera denna vesper i S:t Johannes kyrka, något som inte gick i år. Där hade man redan på fredagen börjat förbereda den gudstjänt, som direktsändes i SVT första söndagen i advent.

Ett 40-tal smålänningar hade trotsat snålblåsten på fredagskvällen och samlats i S:t Pauli. Vi sjöng tillsammans de kända adventssångerna och fick lyssna till solosång av operasångerskan Kristina Ekeroth, verksam i Malmö, men bördig från Eksjö. Organist för kvällen var liksom vid tidigare tillfällen Berit Nyman. Vespern leddes av prästen Dieter Hoffman. I sin betraktelse utgick han från

en berättelse av Vilhelm Moberg, där han skildrade sin uppväxt i den lilla byn Algutsboda. Där arbetade alla mycket, men ingen hade bråttom. Han flyttade ut från byn, men när han efter några år kom tillbaka på besök sa fadern ”Varför har du så bråttom? Du hinner fram till graven ändå?” Dieter Hoffman ställde frågorna Vad gör tiden med oss? Hur använder vi den? Han talade vidare om de vägmärken vi har i livet. Många mer personliga, men andra generella. Till dessa hör kyrkans högtider, framför allt advent och jul. Det gäller för oss alla att inte förslösa det vi har utan gripa tag i ögonblickens möjligheter.

De medverkande avtackades av Gillets vice ordförande, Arne Fälth och sedan var det dags för kaffe, pepparkakor och mingel.

Höstfest 24 oktober 2014

TangoFredagen den 24 oktober var det dags för Gillets höstfest. Nästan ett 50-tal medlemmar hade samlats i Eons restaurang Carl Gustaf. Sydamerika var temat för kvällen och efter välkomstdrinken bjöds på en sydamerikansk buffé. Det hade dukats upp hönssoppa, fläsk-och böngryta, fisk-och räkgryta, pitabröd och mycket mer.

Efter måltiden samlades vi för att se och höra tangoparet Lucia och Bill. De hade fått sin utbildning i Buenos Aires och framträdde på ett mycket professionellt sätt. Lucia berättade tangons historia och visade sedan olika sorters argentinsk tango. Förutom dansparet fick vi höra den folkkäre bolivianske musikern Victor Salazar. Med sina sånger tog han med oss från Latinamerika till hela världen. Kvällen avslutades med kaffe och allsång. Victor Salazar ackompanjerade, något som skapade engagemang hos de församlade och en mycket trevlig stämning.

Smålands Gilles första aktivitet för hösten var en Smålandsafton. Ett 50-tal gillesmedlemmar samlades i Stadionkyrkan den 25 september. Gillets ordförande, Rigmor Schill, hälsade välkommen och påminde bl a medlemmarna om hur viktigt det är att ha namnbricka med. Endast ett fåtal hade nämligen en sådan.

Kvällens föredragshållare var en av Gillets medlemmar, Dag Lennartsson, som kommer från Tjurstorp i Kalmar län. Temat för hans anförande var ”Kärleken fick Karl-Edvard att 1894 emigrera till Amerika”. Dag tog som utgångspunkt sin egen släkting Karl-Edvard. Hans käresta hade rest till Amerika till hans stora bekymmer. Åren gick, men till slut, år 1894, kom Karl-Edvard efter.

Det hela slutade lyckligt och de båda kunde gifta sig. Utifrån denna historia berättade Dag om sina resor till USA med besök hos olika släktingar. Han illustrerade med bilder, som också visade USA- släktingarnas resor i den småländska hembygden.

Efter föredraget var det samkväm. Den sedvanliga landgången var denna gång utbytt till laxsallad, en variation som uppskattades.

Eksjöresan 24 maj

Tack alla resenärer och entusiastiska medarbetare för att ni gjorde resan till en sådan succé! Fullt tryck i bussen under nästan hela tiden och många entusiastiska personer i Eksjö gjorde det hela till en enda lång fest!

Vi startade från Malmö redan klockan 7.30. Alla deltagare var på plats i god tid så vi kom iväg enligt schemat. Stämningen var hög i bussen och vi kom fram till Sjöboda rastplats i Ljungby kommun prick 9.30 precis som planerat Där stannade vi i nästan en halvtimma för toalettbesök och fika.WP_20140524_002[1]

Fem i tolv körde bussen in till Restaurang Putte Kock på nedlagda I12 i Eksjö. Maten var beställd till klockan tolv!

Efter en stadig lunch begav vi oss till det närbelägna Eksjö Museum, antingen till fots eller med bussen. I den vackra museiträdgården sjöng en kvinnokör. En person visade oss in i museet där Kaj från Albert Engströmsällskapet höll ett inledande föredrag. Sedan var det fritt för var och en att vandra runt på museet. På tredje våningen kunde man skratta gott åt Alberts alla teckningar och historier.

Fem i två var nästa hållpunkt. Ungdomsorkestern i tjusiga uniformer spelade och Drillflickorna dansade. Fantastiskt!

Klockan två släppte Lions med hjälp av en hög lyftkran 2.500 små gula plastankor i Eksjöån. Alla var numrerade. De fem ankor som gick i mål först, några hundra meter nedströms, vann höga priser. Vi deltog med femtio ankor men vann ingenting. Vi hade dock en intern tävling med tre vinnare som fick sina priser i bussen på vägen hem.WP_20140524_016[1]

Efter guidning genom Eksjö gamla trästad hamnade vi på Krusagården som är en hembygdsgård med en stor innergård mitt i Eksjö. Tre damer hade bakat bullar och kakor som serverades under stoj och stim. Vilket kafferep! Sture Ahlstedt och Stina Ekeroth läste ur Albert Engströms skrifter.

Nästa stora händelse var besöket på Trianon, den mycket berömda officersmässen som blivit flyttad tre gånger men som nu stod på säker grund norr om Ing2. Sture Ahlstedt berättade om mässen. Han delade ut tio böcker om Trianons historia. Dessa använde vi vid prisutdelningar på vägen hem.WP_20140524_038[1]

Besöket i Eksjö avslutades med att kommunalrådet Anders Gustavsson tackade oss för att vi valt Eksjö som mål för vår utflykt. Han delade ut böcker om Eksjös historia.WP_20140524_057[1]

Klockan blev fem och det var dags att fara söderut. På Laganland utanför Ljungby serverades drycker och frallor. Det var hög stämning i bussen och många bidrog med vitsar, berättelser och sång. Isabella, 4 år, var ofta initiativtagare. Liksom på uppresan sjöng hon många sånger och uppmanade alla att uppträda.
WP_20140524_062[1]

Precis som planerat anlände bussen till Malmö Opera 21.45.

Följande personer deltog i planering och genomförande av resan:

  • Arne Fälth, projektledare
  • Åke Derelius, ansvarig för buss och var allmän inspirationskälla och bollplank. Ledde hemresan.
  • Stina Ekeroth, kontaktperson i Eksjö. Idéspruta och administratör. Kanske den person som lagt ner mest tid. Arbetade fram programmet i Eksjö.

I Eksjö deltog:

  • Krusagården
  • Albert Engströmsällskapet
  • Lions Club Eksjö
  • Eksjö Museum
  • Trianon officersmäss
  • Putte Kock Restaurang
  • Eksjö Kommun

Vitsippepromenad

Vitsippepromenad i Törringelund den 23 april 2013

Åke Derelius bjöd in till den årliga promenaden och vi blev 18 st som samlades i Törringelund. Trots en kall och sen vår så var vitsipporna uppkomna, men  eftersom solen inte lyste så var det inte det hav av sippor som det annars hade varit.

Arne Fälth hade satt ihop 10 verkligt kluriga frågor om Småland som vi fick besvara när vi gick den vackra skogsrundan. Först när vi kom ner till 5 rätta svar så var vi några som hade rätt. Då blev det gissningar på hur många skruvar det var i en burk och vinnaren blev T. Lennartsson fullt rättvist eftersom Siv Lennartsson vann förra året. Den verkligt gedigna fågelholken som Åke tillverkat kommer att sättas upp i ett träd utanför Härnösand av en
ornitolog som är ingift i min släkt. Lunch med trevlig samvaro blev det innan återfärden till Malmö.

Det är synd att inte fler anmäler sig till detta trevliga arrangemang som Åke ordnar.

Thomas Lennartsson

Gillets vårfest 2013

Sextio glada gillesmedlemmar samlades till traditionsenlig vårfest på Annebergsgården den 22 mars.

Åldermannen inledde med att hälsa alla välkomna och höll tillsammans med ceremonimästaren det sedan 1936 brukade anförandet.

Gillet hade glädjen att uppta 11 nya medlemmar i gemenskapen.

Därefter fick Elisabeth och Bengt Erixson diplom för 25-årigt medlemskap.

Gun-Britt och Alf Leijon samt Lars Sjöquist fick diplom för sitt tioåriga medlemskap.

Sankt Sigfrid kom som seden bjuder på besök.

Efter detta bjöd åldermannen alla till bords.

Som vanligt serverades en mycket god och välsmakande tre rätters middag.

Och kvällens underhållare OLD SHOES gjorde entré. De tre mycket duktiga musikerna spelade och  sjöng välkända lite äldre sånger som fick medlemmarna att leva med i rytmen.

Här hade Marianne Hammar gjort ett klipp när hon på magkänsla hyrde in denna trio.

En kväll med god mat fin musik och trevligt umgänge, ja, vad kan man mer begära.

Thomas Lennartsson

Leve Småland

CCF20130303_00000

Årets bussresa blev en stor succé tack vare 35 glada deltagare, en underbar guide vid namn Annika Carlberg, en fantastisk lunch på Kosta Boda Art Hotel och sist men inte minst ett gediget förarbete av styrelsen och Åke Derelius.

Annika Carlberg

Vid 12-tiden anlände vi till Kosta och begav oss genast till det lyxiga hotellets matsal. Där väntade oss en påkostad buffélunch  med massor av god mat. Efter lunchen hade vi god tid på oss för egna aktiviteter. Man kunde till exempel gå till  Kosta Outlet och fynda eller besöka andra försäljningsställen. Själv föredrog jag  Blå Baren där jag spenderade en timma tillsammans med glada människor och en liten whisky.

En otroligt lyxig miljö med konstverk av glas på väggarna.

Klockan två gick färden vidare till Transjö Hytta där vi träffade grundarna Sven-Åke Carlsson och  Jan-Erik Ritzman. De startade detta lilla bruk 1982 och har satsat helt på konstglas. Miljön var trolsk med en liten hytta vid Ronnebyån där den är som smalast. Klicka på den här länken och du kommer rakt in i hyttan!

http://svtplay.se/v/1916761/transjo_-_sara_blaser_glas_med_emma

Nästa stopp blev på Johansfors glasbruk som flyttat försäljningslokalerna till Brokulla där vi träffade unga människor som med stor entusiasm visade upp vad de skapat ur ruinerna av ett nedläggningshotat glasbruk. De satsar helt på konstglas som de med stor stolthelt visade upp.

Dagens sista äventyr blev kaffe med fralla på Hotell Amigo i Emmaboda. Detta hotell med restaurang är byggt helt i spansk stil av en man som förälskade sig i Spanien.   http://www.hotell-amigo.se/

När vi släppte av vår guide Annika på landsvägen mitt ute i skogen fick hon en rungande applåd. Det var hon värd för hon hade spritt solsken ibland oss hela denna regniga men mycket intressanta dag.

Arne Fälth

Adventsvesper i Johanneskyrkan

Sedvanlig vesper har hålllits i Johanneskyrkan varvid 44 medlemmar var på plats. Berit Nyman spelade orgel, Signe Fribo Jeppesen sjöng solosånger och kyrkoherde Per Lidbeck höll en betraktelse.

Efter vespern samlades alla kring kaffe och pepparkakor.

Höstfesten 2011

Årets höstfest gick av stapeln i Eons restaurang Kraftkällan.

90 smålänningar var på plats, däribland en av de allra mest kända, den före detta jönköpingsbon Hans Cavalli-Björkman som höll ett intressant föredrag om bland annat samgåendet mellan Skandinaviska Banken  och Stockholms Enskilda Bank på 70-talet. Han berättade också om sin tid som ordförande i Malmö FF. I sin tidiga ungdom var han annars en trogen hejaklacksledare på Jönköping Södras matcher.

Som vanligt var stämningen hög och festen mycket välordnad av föreningens vice ordförande Gunnel Brodin. Efter middag och föredrag serverades kaffe och ostkaka med lingongrädde. Allsångshäftena togs fram och till dragspelstoner sjöngs bland mycket annat Flickorna från Småland och Röd Lyser Stugan.

.

Med Döderhultarn på fest

Smålandskvällen med Rose-Marie Edinius från Oskarshamn som  berättade om Döderhultarn blev över all förväntan.  Föredraget framfördes med stor humor och inlevelse vilket frambringade många glada skratt. Axel Pettersson från  Döderhult visade sig vara en mycket intressant man och Rose-Marie var verkligen  den som kunde beskriva hans liv och leverne på ett strålande sätt.

Rose-Marie tog tillfället i akt att berätta om de kenyanska  barn som genom en liten grupp människor i Oskarshamn kan gå i skola och
därigenom skapa sig en framtid. När hon läste upp ett tackbrev från tre  tonårsflickor i Kenya fick många deltagare tårar i ögonen. När gillets åldersman  Carl-Johan Hyltén-Cavallius överlämnade en gåva till barnen var det Rose-Maries  tur att bli gråtfärdig av lycka. När dessutom deltagarna genom en insamling  skänkte en bra summa pengar kunde hon i varje fall inte hålla tårarna borta.

Hela 73 personer hade tagit tillfället i akt att höra detta  strålande föredrag. Efter Rose-Maries framträdande serverades landgång, öl,
kaffe och kakor.

Busresa till Värnamo

Smålands Gilles vårutflykt till Värnamo började med ett kaos. Bussen kom inte! Ett 40-tal resenärer väntade tålmodigt men inget hände. Då bestämde vår ålderman helt resolut att vi skulle åka med våra privatbilar. Resa skulle det bli till varje pris!

Det sista jag hörde från Carl-Johan var: Ta hand om resten Arne! Och så pep alla iväg. Vi hyrde snabbt en flott Ford Galaxi och drog iväg till Värnamo. Vi var fem kvinnor och en man som hade jättetrevligt under hela resan. Helt enligt programmet drack vi kaffe på den underbara rastplatsen Laganrasten norr om Ljungby. Farten blev hög för jag var inte van vid att köra en så häftig bil. En riktig busresa!

Rast vid Laganrasten. Ford Galaxi-gänget

Rast vid Laganrasten. Ford Galaxi-gänget (klicka på bilden för att se den i större upplösning)

Klockan 13.30 samlades vi alla på Värnamo Golfklubb med en härlig utsikt över sjön Hindsen. En av Sveriges vackraste golfbanor! Vi åt en god lunch i matsalen och fortsatte sedan till konstmuséet Vandalorum där vi fick en guidad tur. Titta gärna på Svenska Dagbladets reportage om detta nystartade konst- och designmuseum. Länken finns till höger på förstasidan. Vi tittade på cyklar en hel timma och sedan gick vi vidare till en sal med akvareller som framställts genom att konstnären Göran T. Karlsson hällt färg på papper och sedan låtit allt ligga i en bäck i tre minuter! Han utgick från Stagnelius dikt Silverbäcken när han gjorde konstverken.

Akvareller gjorda i en bäck

Akvareller gjorda i en bäck

 För de som redan hade besökt Apladalen var det nu bara en kaffepaus på Laganland som återstod. Vi i minibussen drog vidare till Apladalen och hade därmed fullföljt hela programmet i Värnamo.

Vi tog en rejäl promenad i hembygdsparken bland vitsippor och spirande liljekonvaljer.

Resan blev mycket lyckad men vi i styrelsen beklagar det som hände med bussen som inte kom, speciellt som ett litet antal medlemmar valde att avbryta resan redan i Malmö. De  kommer givetvis att genast få sina deltagaravgifter tillbaka.

På cykelutställningen

På cykelutställningen

 

Världsmästarcykeln

Världsmästarcykeln

Smålänningar på fest

Smålänningar på fest!
Smålands Gille i Malmö har firat 90-årsjubileum med en fest där inget snålades på!
Trion Skånska Mannar under ledning av Lars-Gunnar Dahl spelade och sjöng under hela kvällen.
Gillets egen kör Linneorna under ledning av gillets vice ordförande Gunnel Brodin hade bejublade framträdanden. Gunnel har anor från Jönköping.
Gunilla Postaroff och Kaj Ohlsson underhöll med sång, musik och spex.
God mat serverades. Till efterrätt åts det traditionell småländsk lingonparfait.
Gillets ålderman, Carl Johan Hyltén-Cavallius med anor från Växjö gav en levande skildring av alla de nio årtiondenas händelser i Sverige och i världen.
Carl-Eric Carlberg tidigare ålderman härstammande från Ljungby läste kuriosa ur sin skrift Småland i Malmö. Under nittio år hinner många spännande och roliga saker hända!
Gillets skyddshelgon S:t Sigfrid inträdde i salen och under ceremonin antogs elva nya smålänningar i Gillet. De förhördes noga om sina kunskaper om Småland innan de valdes in.
De svåra frågorna var:
Vad kallar man bygden, hävdad av fädren i lust och i nöd? Småland!
Nämn mig det land där förnöjsamhetsdygdens helgelse ger åt det kargaste bröd? Småland!
Känner ni nejden där snötyngda granar susa vid aftonens bleknande glöd? Småland!
Vilket är hemmet som släktena danar, hemmet med stugvägg som skogsguldet röd? Småland!
Därefter sjöngs Smålandssången unisont av alla deltagare på festen. En jublande nationalsång där alla naturligtvis stod upp i hyllningen till Småland!

Vårfesten 2010

Här finner ni foton från vårfesten 2010. Klicka på fotot för att se det i större format.

Caption

Siv Lennartsson

Caption

Caption

Caption

Caption

Caption

Caption

Caption

Caption

Caption

Caption

Caption

Caption

Caption

Caption

Caption

Höstfest 2009

En fantastiskt trevlig höstfest!

Årets höstfest hölls på Annebergsgården med estradören Mattias Enn som hedersgäst och artist. Han framförde gamla sånger av framför allt Karl Gerhard och Sara Leander till allas stora jubel. Den otroligt goda maten väckte applåder inför den inkallade kocken vid namn Hans Jungevall som hade gjort en härlig fiskgratäng på spätta, räkor och hummersås. Tyvärr kan vi inte här ge ett smakprov. Däremot kan du höra Mattias Enn sjunga och berätta om Karl Gerhard om du klickar på http://www.youtube.com/watch?v=288KNa7CCSo

Vi var sammanlagt 74 personer på festen som avslutades med ett vinlotteri. Budgeten till detta lyxarrangemang klarade vi genom Gunnel Brodins förhandlingar med Mattias Enn. Hon till och med bjöd honom på middag dagen efter festen!

Vallåkra Stenkärlsfabrik

Vallåkra Stenkärlsfabrik

Lördagen den 26:e september 2009 klockan 09:30 gav vi oss iväg  från Stadsteatern i Malmö med BK-buss. (Vetlanda). Vid framkomsten till Stenkärlsfabriken togs vi emot av eldsjälen Åsa Orrmell som drivit verksamheten i 20 år. Hon tog oss med på en hisnande resa från dinosauriernas tid i dalgången till våra dagar. Därefter gick vi in i fabriken och tittade på den stora ugnen i vilken Åsa bränner sin produktion tre-fyra gånger om året. Då skyfflar hon in kol i ugnen varje halvtimma dygnet runt i tre dagar.

Efter den intressanta visningen av fabriken var det dags för lunch i den lilla fina restaurangen. Huset är byggt över en bäck som innehåller kräftor. Dessa väckte stort intresse bland deltagarna. Maten var så god att vi kallade in kocken och gav honom en rungande applåd. Efter maten fick vi kaffe och en hembakad kaka.

Vi lämnade Vallåkra och styrde kosan mot Citadellet i Landskrona. Där pågick en flugfisketävling. Den största fisken vägde 2,5 kg. Det var en mycket vacker regnbågslax. Förmodligen var det den som vann.

Vid 14.30 var vi hemma igen. mycket nöjda med vår dag. Vi tackade Bo Herentz för ett nytt lyckat arrangemang.