Adventsvesper
För tionde året i rad anordnade Gillet adventsvesper. Drygt 40 personer samlades den 27 november i Johanneskyrkan, den kyrka som nu under flyktingkrisen tar emot ett 100-tal flyktingar varje natt.
Adventsvespern genomfördes dock innan de anlänt. Traditionsenligt började vespern med psalmen
”Bereden väg för Herran”, varefter sångsolisten Christina Ivarsson sjöng Gustav Nordqvists ”Nu är advent”.
Efter bön och bibeltext höll prästen Dieter Hoffmann en betraktelse över meningen med livet. Utifrån ett småländskt livsöde talade han över livets stora frågor. Hur når man då meningen med livet? Hoffmann utgick från Viktor Frankel, som betonat tre saker, nämligen lev kreativt, se till att du betyder något för någon och lär dig att acceptera att svårigheter hör till livet. Utifrån det kristna budskapet la Dieter Hoffmann till ytterligare en punkt, nämligen förlåtelsen. Efter ännu två solosånger framförda av Christina Ivarson och psalmsång avslutades vespern. Organist var Berit Nyman. Sammankomsten avslutades med kaffemingel för smålänningarna.
Kerstin Starkenberg
Gillets höstfest
Torsdagen den 22 oktober var det dags för Gillets höstfest. En nyhet var att festen ägde rum SPF:s lokaler på Baltzargatan, där ett 55-tal personer samlats. Som inledning serverades ett glas vin och som tilltugg var det laxsnittar. Sedan satte vi oss till bords för att njuta av mat och dryck. Maten, som var en mustig köttgryta, kom från Jörgen Kocks-gymnasiets restaurangskola. Den och den kaka som serverades till kaffet vann gästernas gillande. Ytterligare en nyhet var att vi inte behövde ta med vin, som i stället serverades till facila priser.
För kvällens underhållning svarade Paul´s New Orleans Trio. Det var Paul Bocciolone Strandberg med vänner , som spelade glad, stämningsfull och svängig musik från jazzens födelsestad. Även detta inslag i höstfesten blev mycket uppskattat. Mot slutet av festen tackade Gillets tidigare ordförande, Carl-Johan Hyltén-Cavallius, nuvarande styrelse för en angenäm och väl genomförd höstfest.
Kerstin Starkenberg
Smålandsafton
Onsdagen den 16 september
I mitten av september samlades ett 40-tal smålänningar till Smålandsafton i Stadionkyrkan. Över temat ”Elin Wägner och Småland” talade Bibi Jonsson, professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Lund. Elin Wägner, journalist och författare, föddes år 1882 i Lund, men tillbringade sin barndoms somrar i Småland. Hon var bosatt i Stockholm, men 1922 återvände hon till Småland och bosatte sig i Bergs kyrkby i Kronobergs län.
Många av hennes böcker utspelar sig i Småland, Bibi Jonsson gav flera exempel på detta. En av Wägners mest lästa kvinnoskildringar är den småländska bonderomanen Åsa- Hanna.Ett annat ämne som engagerade henne var att människan måste leva i fred med jorden och de skapade tingen. Detta framgår i landskapsboken Tusen år i Småland, kallad så för att författarinnan menar att livet i en småländsk bygd återspeglar kulturtraditioner, som vuxit fram under tusen år. Hennes sista roman, Vinden vände bladen, är också en smålandsbok med ämne från Värend. Bibi Jonsson gav förutom detta andra inblickar i Wägners liv, t ex hennes intresse för kvinno- och fredsrörelsen. Hon arbetade för kvinnornas aktiva deltagande i samhällslivet och var med i den internationella kvinnliga fredsrörelsen. Elin Wägner gick bort år 1949. Bibi Jonsson berättade livfullt och med stort engagemang och det hela blev mycket uppskattat av åhörarna.
Efter föredraget följde en enkel måltid och det informerades om kommande arrangemang i Smålands Gille. Som avslutning sjöngs enligt traditionen Smålandssången.
Kerstin Starkenberg
Fotbollsfest med grillning
Den 16 augusti samlades 27 glada smålänningar hos Arne och Gudrun i Höllviken för att hygge oss och se på fotboll Öster mot Höllviken. Vi tillbringade först nästan två timmar i deras underbara trädgård där vi undfägnades med korv och öl samt en ljuvlig hemmabakad kaka med vinbär från trädgården och blåbär från Småland samt tränade på hejaramsor. Som alltid när smålänningar träffas fanns det många som hade något roligt och intressant att berätta Detta att träffas under trevliga former har ett eget värde i sig även om man inte är någon storfotbollsfantast.
Vi avåkte sedan till idrottsplatsen där vi tågade in under skylten Korpamoen buren av Leif Carselid och installerade oss på läktaren nära Östers spelarbås. Matchen började alldeles utmärkt med mål för Öster redan efter 30 sekunder och vi klämde i med hejaramsan: Heja Öster och gå på, nästa mål vi väntar på Öster Öster Öster, Det blev inga fler mål trots allt bättre spel i den starka blåsten och Öster segrade. Det var inget tvivel om vem som vann matchen av hejaklackarna – Höllvikens fans hade ingen chans mot oss !
Vi tackade Arne och Gudrun och skildes åt för hemresa mycket nöjda med hela dagen. Nu ser vi fram mot Smålandsafton och så småningom en ny fotbollsfest.
Ingemar Turesson