Den 26 augusti var det dags för Gillets efterlängtade utflykt till Småland. Inte mindre än 58 glada smålänningar hade anmält sig vilket innebar att bussen var alldeles full. Vi hade två resmål: IKEA-museet i Älmhult och Linnés födelsehem i Råshult.
Stärkta av fika vid Lars Dufwa i Osby anlände vi till IKEA-museet som ligger en bit från det stora varuhuset och fick en guidad tur som förde oss in i en ny värld. Det första vi såg var ett porträtt av Ingvar Kamprad uppbyggt av små foton av många av hans medarbetare. Ingvar var bara 17 år när företaget registrerades 1943. Det första varuhuset öppnades 1958 i Älmhult med den innovativa idén att möbler lättare kunde säljas om de exponerades i en hemliknande miljö. Ingvars bärande ide var att skapa en bättre vardag för de många människorna. Intressantast tycker jag var att se de autentiskt återskapade miljöerna i avdelningen ”våra rötter” vilka sträckte sig ända från sekelskiftet fram till vår tid. Det blev en tidsresa med många igenkännande leenden. Vi fick också en inblick i hur IKEA utvecklats och hur man nu arbetar när man tar fram nya produkter – först gäller det att noga tänka efter till vad och hur den skall användas, sedan priset och först därefter ritar man en möbel. Det enda som saknades var att få möta Ingvar Kamprad själv men hans ande svävade över hela besöket.
Efter en god lunch på det stora varuhuset styrde vi kosan mot nästa mål – Råshult. Carl von Linné föddes i komministerbostället 1707 och hade en far som hade ett brinnande intresse för blommor och växter som han överförde på sin son. Huset där Linne föddes brann ner och ett nytt hus uppfördes mellan 1751 och 1781 och är nu museum. Råshult ligger oerhört vackert med blommande ängar och det var en ljuvlig sommareftermiddag. Vi njöt av ostkaka med sylt och grädde och såg oss om i museet innan den återuppståndne Carl von Linné själv gjorde entre. Detta var absolut resans höjdpunkt. Under en dryg timme höll han en monolog som innehöll en målande beskrivning av levnadsförhållandena på 1700-talet , av sin uppväxt och enastående vetenskapliga karriär. Och dessutom var det fruktansvärt roligt. Som avslutning ledde han oss på en vandring ner till ängarna där vi kunde beundra en raritet – klockgentianan som växer just i Stenbrohult och blommade lagom till vårt besök.
Nöjda och litet trötta anträdde vi återfärden och anlände till Lund och Malmö exakt på beräknad tid. Det var ett perfekt arrangemang och Arne som ordnat det hela fick välförtjänta blommor och lång applåd.
Text Ingemar Turesson, bilder Tage Zeberg
Det var en jättefin dag som förgyller ska minnas med glädje det är en av mina fina dagar med Arne och Gudrun som är så himla fina människor tack för en dag i solen med en skara smålänningar Anna och Ulf